Alleen op afspraak open. (minimaal 6 personen)

Ruurd Wiersma Museum

Open de deur van Ruurd’s gedecoreerde woonkamer en bereid u voor op een onuitwisbare herinnering. Hier stapt u een een schilderij binnen, dat er nog net zo uit ziet als Ruurd het in 1980 achterliet. Met eenvoudige patronen, dimensionale vertekening en onverwachte kleurcombinaties zorgt Ruurd Wiersma’s werk voor een unieke ervaring. Deze outsider in de naoorlogse beeldende kunst is een van de vijftig meest bekende schilders in Fryslân. Hij legde eind 20e eeuw het licht, de kleuren en zijn leven vast op het eindeloos vlakke land langs de Friese Waddenkust. Het werk heeft een ontwapenende eenvoud.

Vier seizoenen tussen plint en plafond

Ruurd Wiersma geeft op de wanden van zijn simpele arbeiderswoning een boeiende inkijk in zijn wereld en ingrijpende dorpsbelevenissen. De muren in de woonkamer verbeelden De Vier Jaargetijden. Ook de keukenmuur en -kastjes zijn niet ontkomen aan Ruurd’s penseel en fantasie. Het interieur weerspiegelt originele verbeeldingskracht. Het is in 2018 door het Rijk aangemerkt als cultureel erfgoed. De verbeeldende kwaliteiten van Ruurd Wiersma maken nieuwsgierig. Bij een bezoek aan het Elfstedendorp Burdaard mag een rondgang in dit veelkleurige interieur niet ontbreken.

Als een ontploffende oliekachel in1965 een vette laag roet over de woonkamer verspreidt, beplakt Ruurd Wiersma alle muren met behangpapier. Omdat hij zich ongemakkelijk voelt tussen de witte oppervlakken, koopt hij penselen en een paar potjes lakverf die hij zelf ‘fietslak’ noemt,

In vijf jaar tijd schildert Ruurd – hij is dan de zestig al gepasseerd – de wanden vol met “de vier jaargetijden”. Dit veelkleurige kunstwerk zorgt voor Wiersma’s doorbraak bij een selecte groep liefhebbers van naïeve kunst.

Een outsider tussen Hof van Eden en Elfsteden

Ruurd Wiersma’s outsider-kunst maakt nieuwsgierig. Bij elk van de 55 schilderijen in de museumcollectie hoort een verhaal of een ingrijpende gebeurtenis. Maak ook kennis met de inhuldiging van koningin Beatrix, de trouwplechtigheid van een buurmeisje, circusimpressies en meerdere Bijbelse taferelen. Mis vooral Ruurd’s  kenmerkende Elfstedentochtschilderij niet.

Ruurd Wiersma geeft ook uitdrukking aan de nadagen van het ongecompliceerde  landleven in de twintigste eeuw. Met vliegtuigen, flatgebouwen en files met auto’s schetst Ruurd Wiersma bijna onbewust de globale veranderingen en de schaalvergroting die zijn wereldbeeld verstoren. 

Een tweede leven voor gebruiksvoorwerpen

Kom u verbazen over Ruurd’s  kwetsbare miniatuurtjes uit de periode die vooraf ging aan de huidige kringloopwinkels en recycling. De beschilderde objecten en huishoudelijke spullen zijn het bekijken meer dan waard. Ruurd voorzag flessen, schoenen, kolenkitten, melkbussen en een koekoeksklok van beschilderingen. Zelfs het ledikant dat hij van zijn buurvrouw leende toen hij een keer ziek was, voorzag hij -als dank voor het gebruik- van kleurrijk persoonlijk design. Ze staan al sinds de tachtiger jaren te pronken in Burdaard. De afbeeldingen op de huishoudelijke objecten vertonen meestal dezelfde thema’s als die op de schilderijen en wanddecoraties. Vrolijke duurzaamheid avant la lettre.