Ruurd Wiersma, de schilderende melkvaarder

In het museum ziet u een prachtig staaltje naieve schilderkunst. Hier woonde tot zijn overlijden op 15 december 1980 de oud-melkvaarder Ruurd Wiersma. Hij maakte van zijn woonkamer een groot, kleurig panorama. Wanden, plafond, meubilair, niets in het huis ontsnapte aan het penseel van deze gedreven zondagsschilder.

 

Wegens corona kunt u dit seizoen het museum alleen op reservering bezoeken.

 

 

Laatste Nieuws

Hennie Middelkamp overleden

De buurvrouw van Ruurd Wiersma , die altijd op Mounewei 4 heeft gewoond, is op 89 jarige leeftijd overleden. Zie dit mooie en bijzondere verhaal.   Lees verder>

Ruurd Wiersma museum tot nader orde gesloten

Beste bezoekers, Helaas hebben wij in verband met de corona uitbraak en de geldende regels van de overheid  ons museum gesloten voor publiek. Voor eerst wensen wij u veel gezondheid en hopen wij u binnenkort weer te mogen verwelkomen. Lees verder>

In gesprek met nieuwe vrijwilliger(s) / bestuurslid

In zijn leven heeft Ruurd Wiersma zijn woning voor een groot gedeelte beschilderd op een bijzondere wijze.  Jaarlijks komen  mensen om met eigen ogen te zien hoe deze ietwat “naïeve schilder” dat gedaan heeft. De oorspronkelijke woning, thans museum, wordt beheerd door een stichting, het bestuur  hiervan zoekt een enthousiast… Lees verder>

 

Museum Ruurd Wiersma Hûs

Gebouwd in 1905 in opdracht van schipper Taeke Kingma als dubbele personeelswoning. De eerste jaren woonde op nr. 6 (links op de foto) Paulus Sipkes Faber. In 1908 kwam stoombootmachinist Hielke Hempenius er wonen. Hielke en zijn vrouw Trijntje hebben hier dertien jaar gewoond. In 1925 werden zij als bewoners opgevolgd door betonwerker Oense Jans Plantinga getrouwd met Sytske Palma. Oense zou er tot 1972 blijven wonen.

kleinmuseum

Op nr. 7 hebben heel wat meer mensen gewoond, de meesten slechts enkele jaren. De langst wonende huurder was Auke Durks Schaafsma, ‘Auke Fjoer’ in het dorp genoemd, die hier van 1929 tot 1957 woonde. Hij was visser en woonde hier samen met zijn ongehuwde zuster Gaatske, die naaister was. In 1964 kwam Ruurd Wiersma hier wonen, die beide woningen kocht en er tot zijn dood in 1980 bleef wonen.

In 1964 kon hij twee arbeidershuisjes kopen. De dampigste huisjes van Wanswerd aan de Streek voor f 1.600,00 op 21 augustus 1964 is hij verhuisd naar Wanswerd 12. 23 september 1965 werd dit gewijzigd naar Mounewei 7 en het andere nummer 6.

8 september 1964 moest hij naar de notaris voor de definitieve koop. De woning nummer 6 was verhuurd voor f 2,00 per week te betalen twee per jaar en wel op 12 november en 12 mei achteraf, telkens de helft. Bij een gemeentelijke herindeling werd dit gewijzigd naar Mounewei 7 te Birdaard. Vanaf 1985 wijzigt de naam van het dorp naar de friese schrijfwijze: Burdaard.

Meer over Ruurd Wiersma >

Rondleiding

Indien U ons museum bezoekt is er een groot verschil met bezoeken aan andere musea, namelijk de rondleiding door één van onze vrijwilligers in  de voormalige 2 arbeidershuisjes die sinds 1982  museum zijn.

Vaak staan onze gasten voor de deur van R.Wiersma, maar de entree is een deur verder waar U binnen komt in het huisje van zijn toenmalige  buurvrouw.

Na binnenkomst begeleidt een van onze 16 vrijwilligers de bezoekers eerst door het voormalige huisje van Ruurd. Hier wordt het levensverhaal verteld van de schilder met uitleg over het ontstaan van de beschilderde wanden met als thema de “ 4 jaargetijden” en natuurlijk  zijn levensverhaal, zijn liefdes en het leven als melkvaarder, namelijk zijn oorspronkelijke beroep.

De rondleiding neemt ca. 1 uur in beslag maar kan ook worden aangepast aan Uw tijdschema.

Symboliek

Ieder schilderij verbergt zijn eigen details en geheimen. Sommigen niet zichtbaar op het blote oog, maar wel bijzonder weergegeven in de schilderijen.

Elk schilderij verbergt voor onze bezoekers een verhaal: Een tiental  Bijbelse taferelen,  zijn beroep als melkvaarder, de inhuldiging van nu Prinses Beatrix, een trouwerij in Burdaard, nieuwe aanwinsten uit particulier bezit, zijn bekendste schilderij de “Elfstedentocht”. En niet te vergeten de haardpartij, circus taferelen en zijn levenswens: Een lieve vrouw, kinderen etc.

Wij bezitten in totaal meer dan 55 schilderijen plus meer dan 36 beschilderde objecten dit in de woonkamer / doorgang vitrinekast / expositiekamer en alkoof.


International Visitors

Season:

1st April until 30th September

  • Tuesday – Sunday: 13:00 – 17:00

Winterseason:

October 1 st until March 31st by prior appointment only. For a tour with an English speaking guide during season and winterseason you can send an e-mail to Mrs Meta Woudstra: Catherineotter@hotmail.com. The visit to the museum takes about 1 hour. Winterseason visits by prior appointment only with the above Email.

    • Maximum capacity 12 people.
    • Entrance adults € 3,50
  • Free parking at Ruurd Wiersma Paad at Burdaard Friesland

engelsevlag More information about Ruurd Wiersma

Home