Over Ruurd

De schilderende melkvaarder In het museum ziet u een prachtig staaltje naieve schilderkunst. Hier woonde tot zijn overlijden op 15 december 1980 de oud-melkvaarder Ruurd Wiersma. Hij maakte van zijn woonkamer een groot, kleurig panorama. Wanden, plafond, meubilair, niets in het huis ontsnapte aan het penseel van deze gedreven zondagsschilder.

kleinmuseum

Natuur en bijbel als inspiratiebron Ruurd Wiersma werd op 20 februari 1904 in Rinsumageest bij Dokkum geboren. Hij was de op-een-na-jongste zoon in een boerenarbeidersgezin. Als melkvaarder bracht hij een groot deel van zijn tijd door in de natuur. Veel van zijn kunstwerken zijn dan ook geinspireerd door de natuur. Daarnaast schilderde hij veel bijbelse taferelen. Want de verhalen uit de bijbel fascineerden hem enorm.

1941

Ontplofte oliekachel We kunnen zeggen dat een oliekachel de oorzaak van Wiersma’s bekendheid is. Want toen zijn kachel in 1965 ontplofte, voorzag dit de woonkamer van een dikke, vette laag roet. Op advies van een huisschilder beplakte hij de zwarte kamerwanden met wit behangpapier. Maar de zo ontstane grote, witte oppervlakte smeekte hem om kleur. Dus kocht hij penselen en potjes fietslak en schilderde – de zestig reeds gepasseerd – in vijf jaar tijd zijn veelkleurige levenswerk “de vier jaargetijden”. Door dit unieke kunstwerk werd Ruurd Wiersma bekend bij liefhebbers van naïeve kunst.

herfst

Niet meer te stuiten Op aandringen van kennissen begon Wiersma ook kleine schilderijen te maken. Hij gebruikte daarvoor hardboard en fietslak. Al snel was Wiersma niet meer te stuiten en schilderde tot diep in de nacht. Bijna alles in het huis viel aan zijn kunstnijverheid ten prooi: de kolenkit, het bed, vazen, flessen…. zelf zijn schoenen werden van een “passende” schildering voorzien. Al deze zaken kunt u in al hun ontwapenende pracht bewonderen in het Ruurd Wiersma Hûs. Want alles staat er nog precies zoals het er destijds stond. Ook de grote fles “boerenjongens op brandewijn”, waarop Wiersma welkome gasten trakteerde. Zijn geheime boerenjongens-recept krijgt u als herinnering aan en waardering voor uw bezoek mee.

invnr 196 - Maarten Kloos Amsterdam

Hier zit alles in….. Ruurd was ook muzikaal. Hij bespeelde mondharmonica en trekzak. Ook had hij een radio met een ingebouwde grammofoon. Hierop draaide hij regelmatig zijn verzameling singeltjes en lp’s. Zijn nummer 1 hit was Mieke Telkamp met “Waarheen, waarvoor”, welk nummer hij karakteriseerde met “Hier zit alles in dat een mens nodig heeft”.

ruurdwiersma

Openingstijden

In verband met de corona uitbraak  en op basis van de door de overheid gestelde regels is ons museum tot nader orde gesloten.

Zodra er weer mogelijkheden zijn, kunt u een afspraak maken voor een bezoek via onze web-site.

 

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 3,50 Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 1,00 Kinderen t/m 4 jaar: Gratis

 

 

Uw Bezoek